Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anthony Horowitz - Alex Rider: Hadí hlava

9. 1. 2011

alex-rider---hadi-hlava.jpg

Alex Rider se vrací z vesmíru a přistává nedaleko pobřeží Austrálie. Tam ho najdou ASIS - Australská jednotka SAS, která ho chce uvrtat do toho, aby jim s něčím pomohl. Nejprve ale přijede Jack Starbrightová, která je Alexovou opatrovnicí.
Alexovi se do toho úkolu od ASIS nejprve nechce, ale když se dozví, že muž, se kterým má pracovat, je jeho kmotr, rozhodne se to přijmout. A tak odlétá do Bangkoku. Ash, jeho kmotr ho vyzvedne na letišti a dobrodružství začíná.
Celý úkol spočívá v tom, že budou vystupovat jako otec a syn a nechají se společností Hadí hlava propašovat do Austrálie, aby odhalili vůdce této společnosti.
Ale než jim jsou vydány falešné doklady, je Alex nějákým zvláštním způsobem přinucen bojovat v aréně, která je součástí společnosti, která je pod kontrolou Hadí hlavy a kde se děje něco nekalého. Alex svého soupeře porazí, ale potom ho chce zastřelit jeden z hodně vysoko postavených členů. Nicméně, vloží se do toho jeden záhadný voják. A Alex uteče.
Další den si to na místo činu jde Ash prověřit a Alex mezitím sleduje tajemnou postavu do kostela, kde je dovlečen do kanceláře asijcké pobočky MI-6, kde je paní Jonesová. A bádá po Berlínské modři, což je bomba. Druhá nejničivější po atomovce. A tajemná postava, kterou Alex sledoval je vlastně Lišák, se kterým trénoval v tréninkovém táboře SAS.
Nakonec je Alex uvrtán, aby dělal dvojitého agenta. Což znamená, že pracuje pro ASIS, ale zároveň se snaží najít pro paní Jonesovou Berlínskou modř. A ještě se dozví, že Hadí hlava je odnož Škorpiona, což je mocná organizace zabijáků.
Poté je Alex poslán za Smithersem, kde dostane nějáké šikovné věcičky, aby se mohl bránit. A pak spolu s Ashem letí do Jackarty. Ale pak jsou ve skladišti firmy Unwin Toys přepadeni jednotkou KOPASUS, což je další odnož obraných jednotek.
Podaří se jim utéct a jsou odvezeni na loď, která je má propašovat do Austrálie, ale jsou odděleni. A v tom skladišti, kde museli strávit noc, přišel Alex o opasek, ve kterém byly šikovné věcičky od Smitherse.
Alex je zavřen do kontejneru, ve kterém má být propašován. Ale Alexovi se povede při vstupu do toho kontejneru dát jednu z výbušných mincí do dvířek, takže až jsou na lodi a daleko od břehu, odpálí ji a uteče. Jenže je na lodi. Ale rozhodne se ji prozkoumat a shodou okolností najde Berlínskou modř. A je tam počítač a on do něj naskenuje v nestřeženém okamžiku svoje otisky, takže je jedním ze dvou lidí, co mají schopnost ji deaktivovat, nebo prostě ovládat.
Tím druhým mužem je Winston Jou, major, který dřív pracoval pro MI-6. A pak se Alex schová v Jouově kajutě, než dojedou do Austrálie. Tam se mu povede utéct, ale pak zavolá Ashovi, jenže zjistí podle toho, jak zaváhal, když spolu mluvili, že patrně pracuje pro Hadí hlavu, neli přímo pro Škorpiona.
Ale pak je chycen a poslán do střediska uprostřed pralesu, kde chtějí prodat jeho orgány. Jenže, Alexovi se povede utéct. Ale zjistí, že hodinky, které k němu měli dovést MI-6, jdou bez baterie. Nicméně, když byl v areálu ASIS, dali mu do boty vysílačku, aby ho netrefili, když ho zkoušeli na minovém poli a ta v té botě pořád byla. A tak ji namontuje do těch hodinek. A pak jenom čeká na MI-6.
Ti dorazí a on jim řekne všechno o Berlínské modři a na co ji chce major Winston Jou použít. Ti ho donutí, aby společně s Lišákem a několika nejlepšími agenty ASIS šel na misi za zneškodněním bomby. Vzhledem k tomu, že je jediný, kdo ji může deaktivovat, nemá jaksi na výběr. Vyskáčkou tedy z vrtulníku a skončí na ropné plošině. Ale tam se rozdělí. Lišák a Alex skončí jinde, než zbytek.
A ti dva jsou právě ti, kdo narazí na řídící centrumm a majora Jou. A spolu s ním je tam Alexův kmotr Ash. Lišák ho zabil, ale Jou je setsakramensky rychlý střelec. A to i přes to, že má velice křehké kosti a jenom menší tlak je může rozbít. Jou tedy postřelil Lišáka. Nezabil ho, ale postřelil. Alex se snaží získat čas mluvením. A díky tomu se mu podaří přežít, než dorazí zbytek skupiny.
Nakonec Alex odpálí Berlínskou modř dřív, než dopluje na místo, kde by vyvolala obrovksou Tsunami, která by zničila polovinu Austrálie. Ale nějáká tlaková vlna se zvedne přece. A ta zabije Majora Jou, který se snaží utéct na lodi.
Vpodstatě to skončí Happy Endem, až na to, že Ash se ukáže jako zrádce. A také to vypadá, že Alex skončil s MI-6, ale vzhledem k tomu, že Horowitz plánuje ukončit tuhle sérii teprve, když Alex oslaví 15. narozeniny, řekla bych, že ho ještě k minimálně jedné misi MI-6 uvrtá.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář