Jdi na obsah Jdi na menu
 


R.A. Salvatore - Legenda o Drizztovi 3: Útočiště

9. 4. 2013

legenda-o-drizztovi---utociste.jpg

    Drizzt Do'Urden se dostal na povrch a snaží se nalézt tam pro sebe místo, které by mohl nazvat domovem. Spoustu věcí je pro něj naprosto nových a navíc je tu jazyková bariéra, která je vlastně tím hlavním problémem. Drizzt se zabydlí blízko vesnice Maldobar, na jejímž okraji žije rodina Bodlákovic. 
   Naneštěstí, o tuto rodinu se poté, co se dozví o Drowovi, začne zajímat i Barghest. Obyvatel sféry Gehena. A Barghest na sebe dovede vzít mnoho podob. Mimo jiné i temného elfa. A když se mu do rukou dostane jeden z Drizztových scimitarů, netrvá dlouho, aby šel a Bodlákovic rodinu zabil a z části i snědl. Zlomený scimitar zůstává na místě činu.
   To samozřejmě hodí podezření na nebohého Drowa, které napřed jde a zlikviduje Barghesta i jeho bratra a poté bere do zaječích. 

   Toulá se krajinou, až narazí na údolí, kde se usídlí, jenže pak přijde krutá zima a Drizzt se poprvé setkává s tím, jak se mění roční období. Kdyby nebylo toho, že jeden jistý elf (a skupina hraničářů) nevěří, že drow Bodlákovic zabil,byl by Drizzt mrtvý. 
   To se ovšem nestane a Drizzt zimu přežije. Potom se ale začne toulat na špatné straně řeky, kde narazí na skřety? (nebo to jsou goblini?) a ti ho rozhodně nemaj rádi. No, to by bylo hlavně proto, že jim leze do rajónu. A tehdy se drow seznámí s veteránem hraničářem - Montoliem Debruši. Který, ač je slepý, mu pomůže proti smečce těch skřetů. 
   Ti dva se stanou přáteli a skrze jazyk goblinů? skřetů? se domluví a Montolio začne Drizzta konečně učit obecnou řeč (nebo jak se tomu jazyku nadávalo...). 

   Všechno by bylo fajn, kdyby se do toho nepřipletl jistý Roddy McGristle. Taká lidská gorila, která si myslí, že drow je prostě zlo a tím to hasne. No, a tento gorila se spřáhne se skřety a taky se do toho připlete prchlík (typ skřítka), který byl předtím s těma Barghestama. 
   No, a tak to dopadá tak, že skřeti zaútočí a strhne se bitka. Do té se připletou ještě elfové, aby trošku pomohli Drizztovi a Montoliovi. Jenže jeden z niich potom zahyne, protože podcenil Roddyho, kterého se mu povedlo zajmout. Je to škoda, Kelindil byla dobrá postava. Proč musí zahynout vždycky ti zajímaví? Začíná mi to vadit! 
   No, ale abych pokračovala. Přijde další zima, nebo možná i několik, to už si přesně nepamatuju, ale jednu z těch zim Montolio, který už je starý, zemře a potom se Drizzt vydává dál do světa. Toulá se od města k městu, setká se s drakem, ale nikde ho nepřijmou. Až potom dojde do jakýhosi města odpadlíků, kde po nějáké době narazí na lidskou holku vychovávanou trpaslíkama, se kterou se spřátelí a nakonec se s ním spřátelí i ti trpaslíci. Do jisté míry, takže všechno nakonec dopadne jakš takš dobře. A už teď se nemůžu dočkat, až se mi do rukou dostanen další díl. 

   Knihu rozhodně doporučuju a to všem, kteří mají rádi fantasy, elfy a svět, který je trošku jako svět Středozemě. Ne, neblíží se to moc, ale tak něják, já nevím, přijde mi, že to něják pasuje dohromady. Takže jestli máte rádi Tolkiena, vyzkoušejte Salvatora. Nemyslím si, že budete zklamaní. 
   Já jsem to sice popadla v knihovně z jiného důvodu, ale zklamaná rozhodně nejsem. 

   Četla jsem, že pozdější díly jsou horší, nevím, co je na tom pravdy, ale hodlám si na to udělat vlastní názor, až se k nim dostanu. Ale moc tomu nevěřím, že by byly horší. A pokud ano, tak si nemyslím, že to bude o moc. 

   Tak napište, jestli vás to zaujalo, či jaký jiný na to máte názor. Budu se těšit na vaše komentáře. :) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář