Jdi na obsah Jdi na menu
 


Robert Asprin - Mýtus nebo mystifikace, aneb mezi neperfektními Pervekty

9. 1. 2011

mytus-nebo-mystifikace---aneb-mezi-neperfektnimi-pervekty.jpg

Aazh se vrátil na Perv, svou rodnou dimenzi, a Skeeve se ho vydává hledat, aby ho přivedl zpět.
Jediné, co si s sebou bere, je malá lahvička s džinem, kterého kdysi získal na bazaru na Pakle. 
Skeeve je na Pervu poprvé a tudíž teprve poznává, že tu platí pravidlo, že čím hrubější jste, tím dále se dostanete. Ovšem, nesmíte to přehnat, protože jinak vás zabásne policie.
Skeeve má s policijí párkrát oplétačky. Tu první hned první den, co se na Perv dostane. Právě proto, že se chová moc slušně.
Potom si najme taxík a jeho řidiče jako průvodce. Řidič je zaveze do hotelu, ze kterého si Skeeve udělá svoji základnu pro výpravy za znovunalezením Aazhe.
Setká se s pouličním prodavačem Džejárem, který ho pak vytáhne ze rvačky, do které se dostane poté, co se opije. Oba dva je zatkne policije a jsou vyslýcháni. Policije je nakonec pustí s tím, že si Skeeva, který již není maskovaný jako Pervekt, proklepne.
Potom se Skeeve rozloučí s Džinem a pak si v bance vyřídí kreditku. Nezdá se vám to? Nedivte se. V knihách série mýtus jsou tyto věci normální. Pak s Džejárem uzvaře obchod. Za 25% zisku mu dá kapitál, aby mohl začít podnikat.
Nakonec dostane konečně rozum a najme si boddyguarda. Bodyguard se jmenuje Paška. Spolu pak jdou do Skeevova hotelu, kde na něj čeká policie. Skeeve je zabásnut a na stanici se dohádá s policií. Poté, co se dozví, že byl zabásnut proto, že Džejárovi umožnil podnikání a ten se rozhodl podnikat nelegálně.
Udělá jim tam bordel a nakonec je tedy propuštěn. S tím, že se má okamžitě spakovat a Perv opustit. Skeeve se tedy vrací do hotelu, kde na něj čeká Paška. Spolu se dohodnou, že si ji najme, aby mu pomohla s královnou Bolehlavou v jeho rodné dimenzi Tulp.
Jdou tedy do Skeevova pokoje, aby si mladík zabalil. Jaké je ovšem Skeevovo překvapení, když tam narazí právě na Aazhe. Nakonec si to spolu vyjasní. A Aazhovi málem vypadnou oči z důlků, když se dozví všechny novinky. Ovšem nejvíc ho překvapí, když Skeeve oznámí, že má kreditní kartu.
Cituji:
"Všechno jsem už vyřídil, řekl jsem. "Nic k placení už není... protože jsem musel platit dopředu."
"To sedí," zabručel Aazh. "Pokud nejsi VIP nebo někdo takovej, tak se chovej stejně."
Byla to dobrá možnost, a tak jsem pokušení neodolal.
"Samozřejmě, že příště, až tu budu, to bude pro mě nejspíš snadnější... teď když tu mám úvěr a kreditní kartu."
"Jaký příště? Myslel sem, žes řek, že policie..."
Náhle se mu řetězec myšlenek přetrhl. Otočil se a naklonil nade mě.
"KREDITNÍ KARTU? Jakou kreditní kartu? Kdo ti co o kreditkách řek?"
 
A pak je ještě jedno překvapení. Aazh a Paška jsou vzdálení příbuzní. A nemají se rádi. A oba budou ve skvadře, která jde proti Bolehlavě, protože Skeeve si Pašku na tuto akci najal.
 
P.S. Teď jsem si uvědomila, že Aazh se nepíše Aazh, ale Aahz... Tak to ignorujte. Stejně to budu psát furt špatně. Znám se. Protože se mi to tak víc líbí. Ignorujte to. Navíc, v obou případech by se to četlo stejně.
 

Už se nemůžu dočkat, až si půjčím další díly mýtu. Nemůžu se toho nabažit. Kupodivu mám i docela chuť si znovu pujčit první díl. A asi to udělám. :D

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář