Jdi na obsah Jdi na menu
 


Simon R. Green - Ostřejší než hadí zub

19. 1. 2011

ostrejsi-nez-hadi-zub.jpgJohn Taylor se vrátil z minulosti s tím, že asi ví, jak porazit Lilith. Ovšem dozvídá se, že jeho sekretážka Cathy byla unesena. Vypraví se ji tedy společně se Suzie Brokovnicí hledat. Vzhledem k tomu, že je v baru u Podivínů, když se to dozví, tak Alex, majitel baru, jim ukáže tajnou cestičku, která vede sklepem. Jsou totiž obklíčeni lidmi od Autorit - lidí, kteřá rádoby říká Noční stranu. Alex je vyvede sklepem, kde spí Merlin Zplozenec Satanův, až ke dveřím, které vedou tam, kam chtějí, aby vedli.
John a Suzie jimi projdou a ocitnou se v blízkosti Doormousova shopu, kde prodává dveře, které vedou všude možně. A oni projdou dveřma, které vedou k Nekropoli. I když je cestou zaujmou dveře s nápisem Nebe a Peklo. Ale ty nehrají žádnou důležitou roli. Projdou tedy k Nekropoli, když to nejde až do ní a tam se setkají s Břitvákem Eddiem. Zjistí, že Cathy je na hřbitově Nekropole, což je v dimensionální kapce.
Eddie svými břity otevře do téhle kapsy cestu a oni vejdou. Narazí tam na Tommyho Zapomění a Sandru Šanci. Ti tam pořádají piknik a pak se tam zjeví vizuální záznam Walkera, který má momentálně práci v Ulici Bohů. Ten jim oznámí, že tam všichni zahynou a s Lilith se vypořádají Autority. Ovšem, nepočítal s Britvákem Eddiem. A když je potom Cathy osvobozena, snaží se všichni dostat z dimensionální kapsy pryč. Nakonec se jim to společnými silami povede.
Rozdělí se a Suzie, Břitvák a spol jsou vysláni k Podivínům, aby si tam udělali základnu. Taylor se vydává do Ulice bohů, aby s epodíval na tu spoušť. A pokud se nepletu, Tommy jde s ním. Najdou tam naprostý chaos a zasypanýho Walkera. Hlas Autorit. Vezmou ho k Podivínům a Taylor se pak vydává najít mrtvého chlapce. Najde ho v jakýmsi baru a že prý potřebuje jeho pomoc. Ten tvrdí, že se mu to docela určitě nebude líbit a má vlastně pravdu, ale nakonec se nechá uvrtat.
Spolu se vypraví kamsi do robotáren, kde má být údajně k nalezení Julius Advent. Viktoriánský dobrodruh a v součastné době novinář, nebo něco na ten způsob. Najdou ho a při té příležitosti osvobodí skupinu pracujících víl. Potom společně s Adventem a Mrtvým chlapcem Taylor vyvolá anděla, který mu dluží službičku. A tu si teď Taylor vybere. Chce, aby ho anděl poslal do budoucnosti, kde je Noční strana zničená a přežilo jenom pár jedinců. Stane se tak a Taylor se ty přeživší vydá hledat, aby se jich mohl zeptat, jak vlastně byla, nebo bude, to záleží na úhlu pohledu, Noční strana zničena.
Dozví se, že to způsobil on a Lilith, když proti sobě štvali své armády a nakonec se navzájem zabili, za pomoci Mluvící pistole. Zbraně, která byla vytvořena z Lilithina žebra, tak, jak byla Eva stvořena z Adama. A že oni pak Mluvící pistoli našli a namontovanou na Suzie ji poslali zpět do minulosti, aby Taylora zabila, protože si myslí, že jeho smrt je jediné řešení.
Potom posílají Taylora zpět do "přítomnosti", ale seknou se a on se tam objeví až týden poté, co zmizí. Prvně se vydá do obchodu se zrcadly, aby se skrze ně mohl podívat, jak si jeho druhové vedli. Zjistí, že to není nejhorší. Potom se s nimi opět spojí a chce kontaktovat Autority a ať mu prý Walker domluví setkání. Jenže se ukáže, že Autority Noční stranu zaprodali Lilith. Takže oba musí prchat. Walker se vrátí do Podivínů a Taylor skrze členskou kartu přivolá Tommyho. Společně se pak vydají do Svatého Judy, kde tušijou jednu silnou Mocnost, co žila v křišťálové síni v podzemí pod Noční stranou. Jenže se ukáže, že je to srab. Takže ho tam nechaj, jenže tam na ně čekaj lovci odměn a chtějí Taylorovu hlavu. To se jim získat nepovede, ale Tommy je vážně zraněn. Pak se tam objeví Suzie a Taylor otevře průchod k Podivínům, který předtím vytvořil Eddie a který se nestihl ještě úplně uzavřít.
Tommyho tam dají do pořádku a teď si uvědomuju, že to možná mohlo být opačně, že nejdřív byl Juda a pak až Autority, ale nevím. No, to je fuk. Každopádně, pak se všichni dají v rámci mezí do pořádku a jdou do posledního odboje a skupinka jich se snaží dostat do Stínopádu, kde sídlí Starý otec Čas, protože je to právě on, kdo má Mluvící pistoli. Ale Jediný Taylor se dostane na metro, ostatní se snaží udržet haldy Lilithiných přisluhovačů, aby mu koupili čas. Nastoupí do vlaku a nechá se odvézt k Času. I když po cestě ho napadají všemožné síly, kterým jde o jeho život.
Nicméně, bezpečně se tam dostane a po troše dohadování mu Čas tu pistoli dá. Ale jenom proto, že za ním přišlo jeho já z budoucnosti a řeklo mu, aby tak učinil. A potom se Taylor i s pistolí ocitá před rozbořenou věží otce Čas, která sloužila jako vstup do jeho sídla. A co se nestane, na Taylora tam čeká Lilith. Ovšem, ta nepočítá s tím, že by se Taylor obrátil proti ní a pistoli přiměl, aby se sama zničila... Což on samozřejmě udělá. Chce ho potom ovládnout tím těžším způsobem, ale to jí překazí Sběratel. Který se přidal k poslednímu odporu. A Taylora odtamtud oveze v jakýmsi podivným vehiklu k Podivínům.
Z těch, co doprovázeli Taylora do Stínopádu se vrátila jenom Suzie. Ale aspoň někdo. A potom dostanou spásný nápad, jak Lilith zapudit jednou provždy. A sice invokace Babalon. Díky ní se Lilith dostala do materiálního světa, jak byla vypuštěna z Limbu a díky ní může být do Limbu zase zavřena. Invokaci provedli Walker, Sběratel a Taylorův otec, Lilithin ex-manžel. A vzhledem k tomu, že Lilith probudila mrtvé, VŠECHNY mrtvé, tak si pro Taylorova otce jenom jednoduše dojdou.
A tak se ti tři pustí do obrácené invokace Babalon, respektive do jejího dokončování. Jenže Lilith mezitím přijde. Postaví se jí nejprve Merlin, ale je udolán. A to docela snadno, vzhledem k tomu, že Lilith našla jeho srdce. A použila ho proti němu. Pak proti ní povstane Taylor, ale málem se mu to nepodaří. Nicméně, přispějí mu na pomoc Alex a Suzie. A tak se jim ji podaří zadržet na dost dlouho, aby bylo možné dokončit otevření dveří do Limbu. A Lilith je tam vtažena. I když, když už tam skoro je, je potřeba, aby ji tam někdo strhl. A ten někdo bude v Limbu uzavřen nažvdy.
Původně se tohohle úkolu měl ujmout sám Taylor, ale nakonec se toho zhostí jeho otec. A tak je spolu se svou ex-manželkou navždy uzavřen v Limbu. A tímto aktem je valstně budoucnost, kde je Noční strana v troskách a lidstvo vpodstatě vymřelý druh, zažehnána.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář