Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sir Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes: Podpis čtyř

9. 1. 2011

podpis-ctyr.jpg

Sherlock Holmes je již nějákou dobu bez případu a nudí se. A aby se nenudil, píchá si Kokain, což se ale, jen tak mimochodem, nelíbí doktoru Watsonovi. Ale pak přichází slečna Morstanová s tím, že jí chodí poštou perly a že se ztratil její otec, který byl voják.
A tak Holmes nastartuje svoje mozkové závity a ujímá se případu. Zjišťuje, že Slečna Marry Morstanová s sebou dokonce přinesla ty perly, které jí chodily a také se jí z otcových věcí povedlo zachránit jakýsi dokument, kde jsou čtyři podpisy.
Dále se dozvídá, že byla na ten den pozvána, aby se dostavila kamsi na určené místo, že se s ní ten, co jí posílal ty perly chce setkat a že chce, aby bylo dosáhnuto spravedlnosti. Slečna si s sebou prý může vzít dva kamarády. A tak se k ní tedy přidávají, kdo jiný taky, Sherlock Holmes a doktor Watson.
Na smluveném místě čeká nějáký muž, který je odvede do drožky, která je odvede bůhví, kam. Jediný Holmes má přehled, kam zhruba mohou jet, protože zná patrně všechny ulice v Londýně. Drožka je doveze do zapadlé čtvrti a muž je zavede do jednoho domu, kde na ně čeká Thaddeus Sholto, syn majora Sholta.
A vypráví jim příběh o tom, jak jeho otec a otec slečny Marry, přivezli poklad, který si původně měli rozdělit, jenže, pohádali se a prokázal se mamon majora Sholta. A pan Morstan upadl při té jejich hádce tak nešťastně, že si rozrazil lebku o roh nevím, čeho. Major Sholto vůbec nevěděl, co dělat, ale jeho sluha, který si to vyložil úplně jinak, mu řekl, že to ututlají. A tak se zbavili těla. A pak major poklad ukryl.
Jenže se z nějákého důvodu bojí všech lidí s dřevěnou nohou. A na jednoho dokonce vystřelil. Ale je těžce nemocný a když už jenom leží v posteli a čeká na smrt, zavolá si svoje dva syny - Thaddeuse a Bartholomewa. A poví jim celou historii pokladu. A taky o Marry, a o tom, že má na část pokladu nárok. Jenže, když už se jim chystá říct, kde poklad je, zpozoruje v okně postavu, která mu způsobí smrt. Ne, že by ho zabila, ale ten šok. A tak poklad zůstává ještě nějákou dobu ukryt, než ho konečně nachází Bartholomew.
A tak se Marry, Sherlock Holmes, doktor Watson a Thaddeus vydávají k domu Pondicherry lodge, kde chtějí najít Bartholomewa a vyjasnit si vlastnictví pokladu. Jaké je ovšem jejich překvapení, když ho nalézají ve jeho pracovně mrtvého. A sice otráveného jedem, který byl na trnu, který zase, byl patrně vystřelen domorodou foukačkou.
A tak Holmes pošle Thaddeuse pro policii a pak se spolu s Watsonem sám pouští do pátrání. Dojde k závěru, že tam byli dva lidé. Jeden malý, co přilezl po střeše a druhý s dřevěnou nohou, který vylezl po provaze, který mu z okna spustil ten malý. A taky zjišťují, že ten malý byl bosý a že šlápnul do jakéhosi páchnoucího čehosi, co se rozlilo na zemi.
A proto je Watson vyslán, aby obstaral psa Tobyho, který je podle Holmese schopný tuhle stopu bez problému sledovat. Stane se a oba dva se vydávají za psem, který je vede. Nakonec ale stopu ztratí u řeky. A tak začnou pátrat tam. Zjistí, že chybí jeden parní člun, Najáda. A tak se rozhodnou pátrat po ní. Nejprve nemají úspěch, ale potom nasadí Malé příležitostné detektivy z Baker Street, jenže ani ti nic nevysledují a tak se do toho Holmes pouští sám. A zjišťuje, že Najáda je ukrytá v jedné loděnici, aby se na ní opravilo něco, co opravu vůbec nepotřebuje. A že je samozřejmě připravená kdykoli vyplout.
A nakonec Holmes spojí síly s inspektorem Athelneym Jonesem, který se celým případem taky zabýval, ale pozatýkal kde koho, aniž by se trefil. Jones má teda za úkol sehnat rychlý policejní člun a že budou čekat, až Najáda vypluje a budou ji stíhat. Holmes doufá, že ten malý, z kterýho se vyklubal nebezpečný domorodec, už nemá žádné foukací trny, protože jich váček našli na střeše Pondicherry Lodge.
Po chvíli čekání ve člunu honička opravdu začíná. Nejprve to vypadá, že Najáda jim ujede, ale nakonec se tak nestane. A poté, co Holmes s Watsonem zastřelí domorodce, a poté, co Najáda najede v bažinách na břeh a Jonathan Small, který je naším mužem s dřevěnou nohou, tam uvízne, se případ vpodstatě uzavírá.
A nakonec se ještě ukáže, že Athelney Jones přeci jenom chytil alespoň jednoho člověka správně. A to komorníka, který byl komplicem a člověkem, kterého měli domorodec a Small v domě. Ukáže se, že Small vůbec Bartholomewa nechtěl zabít a že za to domorodci vynadal. A nakonec se ješě ukáže, že poklad skončil na dně řeky Temže. ale ne v truhle, nýbrž poházený naprosto jen tak. A Watson se zamiloval do slečny Marry Morstanové, která je pro něj díky ztracenému pokladu opět dosažitelná.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář