Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sir Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes: Studie v šarlatové

9. 1. 2011

studie-v-sarlatove.jpg

Doktor Watson se vrací z Afghánistánu do Londýna a chce si pronajmout byt. Jenže se bojí, že nebude schopný utáhnout sám nájem a tak se shání po někom, kdo by si byt pronajal s ním. V Londýně naráží na kolegu z války a ten ho seznamuje s Holmsem, který čistě náhodou hledá někoho, kdo by si s ním pronajal byt. Nakonec si ti dva spolu byt pronajmou. A to na Baker Streat.
Sherlock Holmes je pro Watsona ale jedna velká neznámá. A tak si sepíše seznam toho, co o něm ví. A čeho je, popřípadě není, Holmes schopen. Mimo jiné tam patří vlastnosti jako třeba, že výborně hraje na housle, ovládá šerm a box.
Ale Holmes milému doktoru Watsonovi nakonec stejně prozradí pár věcí o sobě. Například to, že je detektivní poradce a když si detektivové, jako je například Lestrade, nevědí rady, chodí za ním a jeho úžasnýma analityckýma schopnostma.
No, a pak za ním přijdou páni komisaři s případem zavražděného v opuštěném domě. Nicméně, nejprve se ani něják zvlášť nedomnívají, že vůbec jde o vraždu, to až Holmes pozná, že dotyčný byl otráven. Byl to nějáký vážený pán, Dreber? Asi ano.
A ten pán má sekretáře, ale k tomu se dostaneme. Takže, pána našli s výrazem šílenství ležet v místnosti, kde prakticky nic nebylo. Jen špalík svíčky na krbu a slovo Rache na zdi. Nicméně, to by nebyl Holmes, aby něco nenašel. A to třeba zásnubní prstýnek, nebo otisky kroků vraha. A také před tím domem otisky kol drožky. A jeho neomylný nos ucítí, když se sklání nad mrtvolou, že byla otrávena. Jedem.
Pátrání se rozjíždí a každý si pátrá po svém. Jeden z detektivů se snaží najít sekretáře pana Drebera. Jenže ten druhý si myslí, že je to k ničemu a hledá někoho jného. A Holmes? Ten již dávno ví, po kom se dívat. A to po chlapovi v kabátě s vousem a rudým obličejem.
Nakonec je nalezen i sekretář, jenže, ouha, je nalezen mrtvý. A co z toho plyne? Že vrah opět udeřil. A co znamená slovo nalezené na zdi v místě první vraždy? Je to německy pomsta. Ale je tu další věc, druhý muž nebyl zavražděn jedem, ale ubodán nožem. Nicméně, našla se krabička se dvěma podezřelýma pilulkama. A ty se dostanou do ruky Sherlocku Holmesovi.
A to by nebyl on, aby hned neudělal test. Obě pilulky jsou rozpustné ve vodě a tak z jedné odkrojí půlku, dá ji do vody a směs podá Watsonovu umírajícímu psu. Jenže se nic nestane. Vypadá to, že se Holmes spletl, ale nakonec se přeci jen ukáže, že měl pravdu. Z pilulek byla otrávená jenom jedna. Byla to sázka do loterie. Vrah dal první oběti vybrat. Pokud by si vylosovala pilulku, ve které jed nebyl, byl by to vlastně konec.
A pak zasahují příležitostní mladí detektivové z Baker Street, což je banda kluků, která za pár drobásků občas Holmesovi pomáhá. Mno, a ti, přesně podle popisu najdou toho, koho Holmes chce, a což je zároveň vrah. Pracoval jako drožkař. A měl přijít pomoci Holmesovi s údajným zavazadlem, jenže ten mu při tom nasadí želízka a pak všechno vysvětlí oběma inspektorům.
Případ je uzavřen, ale vrah umírá na vydutou aortu ještě dřív, než má soud.
A to je vlastně konec Studie v Šarlatové. Je to první z případů Sherlocka Holmese a rozhodně to můžu jedině doporučit. :) Není nad dobrou detektivku. :)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(volopich, 24. 2. 2011 21:38)

od tohto pana by som si rad nieco precital, dost sa hanbim ze som sa k tomu este nedostal ...
nedocital som do konca, lebo su tam spoilery.
recenzia ma byt tvoj nazor, nie kompletny obsah. ale inac je to pekne napisane.