Jdi na obsah Jdi na menu
 


Autorský/dívčí blog

37138924.jpg

K napsání článku na toto téma mě inspiroval článek na Teres_Xeina, kam chodím, abych se pobavila nad komentářema, které jsou většinou vtipné, ale mnohdy mi nad nimi zůstává rozum stát.
Ale k tomu, o čem tento článek bude... Bude o tom, jaký je rozdíl mezi autorským blogem a blogem dívčím.
Začněme pojmem "autorský blog". Pod tímto si představím blog, kam autor píše svoje vlastní články, popřípadě vystavuje svoji grafiku, povídky, obrázky... Nejčastěji myslím můžeme najít na autorských blozích názory nebo výtvarnou tvorbu. Popřípadě povídky.
Také ovšem do této kategorie spadajín deníčkové a glosátorské blogy, kam autor píše svůj deník. (Ne ve stylu "milý deníčku") A své postřehy ze života.
Dále jen taková poznámka na okraj - autorské blogy mají málokdy růžový design. Alespoň z těch, co jsou mi známé.
A co je blog dívčí? To je blog, který je zaměřen výhradně na toho, kdo ho založil. Pro příklad - Odkaz výše na Teres_Xeinu nebo velmi známý blog Michaely Vančurové.
Co já si tak pamatuju, tak to podle mě začalo blogem Dominiky Myslivcové. Nevím, jestli zrovna ona byla ta první, ale dejme tomu, že ano. Pro teď. Její blog je samá růžová. Samé fotoromány a fotky. Fotky sebe sama.
A pak tu jsou její následovnice. Růžová v některých případech změnila barvu na modro či zeleno, či šedo, ale obsah zůstává prakticky stejný. Samé fotky a když už tam nějáký text je, tak je ho málo a mnohdy je pro někoho, kdo dívčí blog nemá i velmi nezáživný.
Nicméně, dívčí blog nemůžeme rozhodně nazvat autorský. A proč ne? Ptáte se. No přeci proto, že pojem autorský znamená, že autor přidává svoji vlastní tvorbu, ne, že blog je o autorovi. A opravte mě, jestli se mýlím, ale následovnice Dominiky Myslivcové mají blogy samy o sobě...
I když, právě výše zmíněná Teres_Xeina je možná tak trochu kapitola sama o sobě. Zjišťuju, že když už se rozhodne napsat článek, tak to občas i stojí za přečtení. Teda, pokud je to článek textový, ne fotkový. Sem tam se tam objeví nějáký její názor a ty opravdu za přečtení stojí, ale jinak musím říct, že ve všem ostatním je to jen další z mnoha dívčích blogů.
Tak, to bylo jen, abychom si udělali jasno mezi blogem autorským a blogem dívčím. Rozhodně tonení to samé, tak si to laskavě zapamatujte a vy, co dívčí blogy vedete, k nim přestaňte referovat jako k autorským. Vzhledem k tomu, že jsou skoro všechny na jedno brdo bych to totiž za moc autorské nepovažovala...
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář