Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kusovky

1110688679.jpg

Tak jsem si na jednom blogu četla článek na toto téma a napadlo mě, že bych mohla taky něco napsat. Kusovky, je to na minimálně každém druhém blogu. Který je většinou křiklavě růžový. Tohle by byla fakta.
Ale další věc je, že když na blog dáváte kusovky, tak vlastně porušujete autorská práva těch, co ty obrázky namalovali, popřípadě nafotili. Protože odkazujete ne na autora dané kusovky, ale na sebe mezi sebou.
Například, slečna A si dá na blog obrázek třeba takovej ten s tou Scene tématikou a duhou. A uvede zdroj na autora. Tohle by všechno podle mě bylo ještě v pořádku, kdyby tam těch obrázků neměla dva tisíce.
Ale považte, ta slečna tam pod to napíše, že zdroj pro toho, kdo si to od ní chce okopírovat, je její blog, protože si tím chce zvýšit návštěvnost. A protože "já jsem ten obrázek přece našla sama!" Ale tak to není, zaprvé, neměla by tam těch obrázků mít dva tisíce, zadruhé, neměla by chtít, aby ten, kdo si to od ní okopíruje, uváděl jako zdroj ji.
Zdroj by měl být stále ten na autora. Ale ještě zatřetí: A to, že by to ta druhá slečna vůbec neměla kopírovat. No dobře, pokud by tím chtěla doplnit psaný článek, tak by jí to asi prošlo, ale rozhodně by to neměla druhá slečna kopírovat za předpokladu, že ten obrázek chce dát do samostatného článku.
A ta druhá slečna, tak ta uvede jako zdroj toho daného obrázku slečnu první, jenže zase bude po všech chtít, aby jako zdroj uvedli ji, jenže, kam se potom poděl autor?
Takové pofidérní zdroje, za to by se měly trhat hlavy. A myslím to vážně. A nebo provinilcům smazat blogy. Tak to vidíte, a kde je tady spravedlnost?
"Spravedlnosti bude učiněno zadost!", jenže, to se právě vůbec neděje, protože mnohdy autoři tady těch obrázků vůbec ani neví, že jim ty obrázky někdo ukradl, řekla bych.
Já osobně jsem prostě význam kusovek nikdy nepochopila. ano, možná vám to funguje jako zvedač návštěvnosti, ale když obrázky budete popisovat číslama, tak nikdo neví, do čeho vlastně jde. Autor svůj obrázek taky nenazval číslem. A já, jako autor to musím vědět, protože kdybych si měla obrázky jenom číslovat, tak za chvíli nevím, co je co.
A proto, přestaňte na svůj blog cpát miliardy zkopírovaných obrázků označených pouze číslem. Dobře, když si tam chcete dát těch obrázků pár, tak vám nikdo asi hlavu neutrhne, ale pamatujte, uveďte autora, zdroj a nečíslujte obrázky, každý z nich má přece své jmého. Ano, někdy vám jména obrázků mohou připadat divná, ale nikdy nevíte, co tím chtěl básník, pardon, autor, říct...
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář