Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lilith - Biblický mýtus

44.jpg   Žila v ráji, ale pro svoji nevůli podvolit se muži byla vyhnána. Můžete ji znát jako hada ze stromu poznání, nebo jako démonku, co obcovala s démony z pekla. Vždy krásná, až hrůzná, Lilith. Žena, která byla stvořena součastně s Adamem, ne z něj, jak to Bůh udělal s Evou.
   Lilith byla tou pravou první ženou. Byla s Adamem na stejné úrovni - nebyla mu podřazena, jenže když se spolu milovali, ona odmítala být pod ním. Odmítala se mu podřídit a proto byla vyhnána.
   Zapuzena z ráje v pekle obcovala s démony a porodila mnoho netvorů. Říká se, že Lilith byla nadpozemsky krásná, ale ta krása že prý byla až hrůzná.

   Dále Lilith můžeme znát jako hada ze stromu poznání v ráji, z nějž Adam a Eva, především právě Eva, snědli jablko. A tím skončil jejich nevinný život v ráji a také byli vyhnáni. Byla to Lilithina pomsta za to, že sama byla zapuzena? Na toto žádnou přesnou odpověď nemáme.
   Lilith, první žena Adamova byla z Bible údajně naprosto vymazána. Stejně tak i z celého křesťanství. Ovšem v jednom výzkumu jsem četla, že v Bibli pořád jsou jakési náznaky jakési první ženy. Ženy, která byla s Adamem na stejné úrovni. V jednom místě se píše, že Bůh stvořil muže a ženu. A potom, o nějákou část dál, se píše, že stvořil z muže ženu, ale vždyť už přeci ženu máme... Je to chyba tisku (což si nemyslím), nebo jsou to pozůstatky po první ženě - Lilith...
  
   Lilith je metaforicky přenesena i do dnešní doby. Podle výše zmíněného výzkumu, který jsem četla, je někde ve vesmíru pozorovatelná černá skrvrna. Není to černá díra, není to těleso, je to prostě skvrna. Vědci jí říkají Lilith. Je to mýtus, nebo tam někde opravdu Lilith je?
   Dále si z ní vzaly příklad feministky. Je to jejich patronka. Právě proto, že se nesklonila před mužem, ale raději se nechala vyhnat. I když, to můžeme v jistých aspektech, myslím, vidět i jako negativní věc. Ne vždy je zrovna rozumné si tvrdohlavě stát za svým... Občas je potřeba ustoupit.

   Na Lilith jsem kápla nejprve přes film Legenda o Lilith, který jsem ale zatím neshlédla, a potom přes knihy od Simona R. Greena o Noční straně, fiktivní nadpřirozené části Londýna, kde právě Lilith je tvůrce této části světa. Zapuzena z Ráje si vytvořila svůj vlastní svět.
   Jak na náboženství nejsem, tak Lilith mě fascinuje. A ne proto, že bych byla feministka, nebo satanistka, nebo něco podobného, ale proto, že Lilith je záhadná a prakticky se o ní nic neví. Všechno, co máme, je halda dohadů... Lilith je mystická a nepřirozená, ale člověka z nějákého důvodu přitahuje...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář