Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lilith podruhé

 

Lilith – Biblický mýtus

Dlouho jsem uvažovala, na jaké téma tento referát budu psát. Hodně dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou Lilith, ale také jsem se jí dost dlouho vyhýbala, protože zdroje o ní jsou prakticky nula. Poté jsem dlouho přemýšlela, co bych psala, kdybych se pro Lilith nerozhodla, ale vzhledem k tomu, že jse na nic nebyla schopná přijít, vrátila jsem se právě k myšlence Lilith a rozhodla jsem se ji zrealizovat i když mám jenom pahýlovité zdroje.

Kdo tedy Lilith je? Podle zdrojů, které jsem četla, je to první Adamova žena. Je možné, že tady budu vyvracet křesťanské zásady, ale je to tak. A já tomu věřím. Že před Evou byla Lilith. Lilith byla stvořena, aby s Adamem byla na stejné úrovni. Ovšem když přišlo na sex, odmítla se mu podvolit a být pod ním. A proto byla vyhnána z ráje. Další zdroj mi prozradil, že byla vyhnána z ráje proto, že jediná autorita, kterou uznávala, byla ona sama. Toto jsem vyčetla z knih od Simona R. Greena, který mě k Lilith přivedl jako první. A jako takový mě donutil si zjistit, zdali má Lilith nějáký faktický podklad, nebo jestli je to opravdu jenom mýtus.

I přesto, že knihy S.R. Greena jsou jenom beletrie, zjistila jsem, že i on se opírá o faktické základy, které jsou podloženy, či snad podložitelné. V jeho knihách “Cesty po kterých jsme se nevydali” a “Ostřejší, než hadí zub” je Lilith popisována jako bezmezně krásná. Tak krásná, až je hrůzná. Myslím si, že by to klidně mohla být pravda. Přeci jenom, Bůh určitě neměl důvod, aby udělal první Adamovu ženu ošklivou. Nevím, jestli udělal krásnou i Evu a popravdě, nezajímá mě to, ale myslím si, že napoprvé se určitě snažil.

Nebudu popisovat, co se odehrává v knihách S.R. Greena, protože jediné, co je tam fakticky podloženo, je nefiktivní část Londýna a právě Lilith. Oproti tomu výzkum, který jsem četla, mi odhalil docela dost faktů. Již dříve jsem tyto fakta zpracovávala do článku a o něj bych se tedy nyní ráda opírala. Lilith se poté, co byla vyhnána z ráje, vydala do pekla, kde prý obcovala s démony a porodila nestvůry. Z těchto nestvůr se za A) mohli stát obyvatelé pekla, nebo za B) se z nich stali bohové různých kultur. To bohužel nevíme. Ale je zajímavé o tom spekulovat. Já osobně se přiklá-
ním k možnosti za C) tedy k možnosti, kdy někteří netvoři stvořili peklo a jiní se stali pohanskými bohy (myšleno jiní bohové, než ten z Bible).

A co se potom dál dělo s Lilith? Podle toho, co vím, se snad vrátila do ráje a stala se hadem na stromě poznání, co našeptával Evě, aby ochutnala zakázané ovoce. Jako hada Lilith můžeme vidět vyobrazenou na mnoha obrazech. Vždy had, Adam a Eva. Proč se ale Lilith do ráje vrátila? Bylo to proto, že se chtěla pomstít těm, kteří ji z něj vyhnali? Nebo tomu, kdo si ji chtěl podrobyt? Myslím, že je docela možné, že si říkala něco jako: “Když tady nemohu žít já, tak tady nebude žít nikdo!” A proto hlasem hada šeptajícího do ouška donutila Evu, aby snědla jablko poznání.

Lilith sama o sobě je známa jako démonka. I když s čistým základem Adamovy první ženy. Někteří vědci tvrdí, že je skutečná. Toto stanovisko opírají o fakt, že kdesi ve vesmíru, patrně pozorovatelná z planety země, je černá skvrna, která není ani dírou, ani žádným tělesem. A tuto skvrnu právě vědci nazývají Lilith. Tvrdí, že se na nás dívá a čeká na vhodný okamžik, aby lidstvo, které podle Bible vzešlo z Adama a Evy, zničila.

Toto těleso, co tělesem není, může být jenom nějáká skvrna, ale je docela možné, že by to mohla být samotná Lilith. Kdo ví, jestli skutečně neexistuje? Já bych se klidně přiklonila k tomu, že ano. Nevím, jestli je zrovna tou skvrnou na obloze, ale věřím, že tam někde je a čeká na svou příležitost. K čemu? To je dost diskutabilní. Ale klidně to může být něco takového, jako píše S.R. Green. Co když chce ovládnout svět? Nebo jeho část a přetvořit si ji k obrazu svému, kde by mohla nikým nerušena žít i se svými dětmi – zplozenci zla?

S.R. Green toto místo nazval Noční strana. V jeho knihách je to fiktivní část Londýna, kde žijí všechny možné nadpřirozené bitosti a smrt a zabíjení je na denním pořádku. Jistě, toto je fiktivní, ale nikdo mi nemůže tvrdit, že by to nemohla být pravda, kdyby Lilith byla skutečná. A já věřím, že je. Lilith mě fascinuje již dlouho. Neustále se o ní snažím zjistit víc, ale většinou bez úspěchu. Nejlepším zdrojem informací byl ten výzkum, který jsem výše zmiňovala a potom knihy od S.R. Greena, i když jsou to fiktivní beletrické příběhy.

Protože všechno fiktivní má alespoň nějáký malý faktický základ. Přeci i samotný Drákula má základ v hraběti Vladovi Tepeshovi (Není si jistá spellingem), tak zvaném napichovači, který napichoval hlavy svých obětí na kůly.

I lochneska má nějáký faktický základ. Jistě, ta sama o sobě ještě pořádně vysvětlená nebyla, ale proč by to nemohl být žijící plesiosaurus? Určitě mohl. A to, že to jsou řasy a vraky lodí, obávám se, že tomu nemohu věřit.

Zpět k Lilith. Zmínila jsem černou skvrnu. Lilith se ale do dnešní společnosti promítá i jiným způsobem. Nebo způsoby. Feministky ji přijaly za svoji ikonu. Za svůj vzor. Patrně podle toho, jak se nepodvolila muži. Což opět potvrzuje teorii, že byla vyhnána z ráje kvůli tomu, že se nepodvolila Adamovi. Nejsem feministka a o feministickém hnutí toho moc nevím, ale myslím, že Lilith jako svůj vzor zvolily dobře. Přeci jenom je to žena, která jako první odporovala muži. Po ní se mu všechny ženy podvolovaly. A to až nepřiměřeně dlouho.

Ano, v Egyptě byly ženy i vládkyněmi – viz. Kleopatra, ale například ve středověku a potom, bylo se ženami zacházeno jako s pytlem brambor. Pokud se nepletu, tak to tak bylo až do Johanky z Arku, která se prosadila a anglických královen. Ale i v dnešním světě jsou země, kde ženy nemají žádná práva.

Osobně si nemyslím, že by hned musely do země zadupat všechny muže, ale rovnoprávnost na celým světě mezi pohlavými by mi stačila (A legalizace gay párů na celém světě *zvrhlý úsměv, který sem nepatří* a existence draků, ale to sem nepatří). Ale jestli se tohle někdy stane, to je ve hvězdách. Nebo v Lilith? Když tam tak pěkně na té obloze sídlí? Kdo ví.

Dále bych se chtěla zabývat samotnou Biblí. Nečetla jsem ji celou a snad to ani nemám v plánu, ale ověřovala jsem si místa, která byla popsána ve výzkumu. A opravdu jsem narazila na nesrovnalosti. A jaké? No, myslím, že když si Bibli projdete, nenajdete o Lilith na první pohled ani tu nejmenší zmínečku. Proč? Protože se Lilith církvi nehodila. A tak ji prachsprostě vymazali. Ale, to se stalo až poté, co byla do Bible zanesena, protože když se podíváme pod povrch věci, zjistíme, že tam jsou zbytky toho, co by mohly být zmínky o Lilith.

Důkamezm by mohlo být místo, kde se píše, že Bůh stvořil muže a ženu. Jenže, ouha, o kus dál se píše, že stvořil ženu z muže. Ale podle toho, co se psalo předtím už přece ženu máme. Jsou dvě možnosti, jak si to můžeme vysvětlit.

První možnost je, že ten, co výmaz z Bible dělal, je packal a neodvedl řádnou práci. Čili tam zůstaly stopy po první ženě – Lilith. Věřila bych tomu. Věřila. Protože by to Lilith potvrzovalo. A to je přesně to, co by se mi líbilo. Existence Lilith. Ano, jsem vysazená na nadpřirozené, ale zase na druhou stranu, Lilith máme přece fakticky podloženou. Takže to není honba za pokladem, jako když chci věřit, že draci existují. Protože ty podložené opravdu nemám.

A druhá možnost je, že je to prostě chyba tisku a že se překlepli. Když to psali. Což bylo ještě ručně. A nebo se prostě rozhodli dělat zmatky a tuhle chybu tam udělali naschvál. Ale nevím, proč by to dělali, když se jim to do krámu prostě nehodí, aby nějáká Lilith existovala... No, i když, co my víme, jestli by se jim do krámu hodila, nebo ne. Zeptala bych se babičky, ale ta patrně o nějáké Lilith ani neví. Ta by mě tak akorát nejradši viděla v kostele (Což nehrozí!).

A teď bych na vás, čtenáře, měla takovou otázečku. Jak si Lilith představujete? Já osobně si ji představuju jako ženu s havraními vlasy. Má bledou, téměř bílou pokožku a je tak krásná, až je děsivá. A okolo hlavy má svatozář z jedovatě žlutozeleného světla. A umí létat, respektive levitovat. Protože na létání jako takové by potřebovala křídla a ty jí nedám.

A věřím na Lilith? Již jsem to myslím zmínila, ale opravdu na ni věřím. Jak na Bibli nejsem vůbec zvědavá, tak těm legendám, co v ní jsou, bych některým i věřila. A hlavně této – Legendě o Lilith. Lilith, která byla vymazána z Bible proto, že se odmítla podrobit muži.

A teď, teď bych vám ráda řekla, jak přesně jsem se k Lilith dostala.

Tak předně, přišla jsem na jeden film. Jmenuje se “Legenda o Lilith”. Toto bylo mé první setkání s Liltih. I když je paradoxem, že jsem tento film ještě neviděla celý. Druhé setkání proběhlo o hodně později, když jsem narazila na Knihy od Simona R. Greena. V jeho dílech jsem se setkala s Lilith jako s tou zlou, jako s tou, co se chystá zničit svět.

Byla popsána tak věrohodně, že jsem si začala myslet, že není možné něco takového napsat, aniž by to mělo faktický základ. Začala jsem se o tom bavit s mámou, ta mi to vyvracela, ale já si trvala na svém a začala pátrat na internetu. Našla jsem výzkum a konečně jsem měla důkaz, že Lilith je skutečná. Tento výzkum jsem zpracovala do vlastního článku, který jsem publikovala na svých stránkách. A je to právě tento můj článek a knihy S. R. Greena, o které se opírám nyní, neboť ten výzkum se mi znovu najít nepodařilo...

Závěrem bych chtěla říct, že i když Lilith možná skutečná není, já věřím, že je. A jsou to právě lidé, kteří věří, že něco existuje, kteří tomu tu existenci umožňují. Přes svoji víru. Která vůbec nemusí být v boha (Ještě aby!).


 

Zdroje:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář